The Rock Family Boerenkool

boerenkoolveld

The Rock Family Boerenkool voor 5–8 personen:

  • 600–900 gram fijngesneden boerenkool
  • 1200–1800 gram geschilde in stukken gesneden aardappelen
  • 175 gram vluggort (half pak)
  • 2 rookworsten
  • 300 gram zuurkoolspek (mals, met meer vlees dan vet), in grove blokken gesneden
  • 50 gram roomboter (naar smaak toevoegen)
  • melk, peper, zout, nootmuskaat

We willen alle smaak van het spek behouden en daarom

  • garen we de rookworsten bovenop de boerenkool; en
  • koken we tegen het eind de gort in de ‘spekbouillion’.

Bereiding

  • Doe het spek in een een wat hoge pan en voeg water toe zodat het spek net onderstaat en je straks precies voldoende water hebt om de gort te garen.
  • Breng het aan de kook en laat tenminste 2 uur sudderen (helemaal laag op de allerkleinste pit) met de deksel (met een gaatje) erop. Pas op voor overkoken zodat je fornuis schoon blijft.
  • Doe de boerenkool met wat water in een hoge pan.
  • Breng de boerenkool aan de kook en laat 45 minuten garen.
  • Leg de aardappelen onderin de pan met de boerenkool er bovenop en daar bovenop weer de rookworsten (die kan je mooi ‘in elkaar’ leggen). Optioneel: haal de metalen clipjes van de rookworsten zodat ze minder snel openbarsten en sprietsen. Zorg voor een klein laagje (1 cm) water onderin.
  • Breng weer aan de kook en gaar de aardappelen in ongeveer 45 minuten.
  • Maal ondertussen peper, zout en nootmuskaat naar smaak en zet dat klaar.
  • Voeg 15 minuten voordat de boerenkool en aardappelen klaar zijn de gort aan het water met spek toe, breng aan de kook en gaar de gort in 15 minuten.
  • Haal de rookworsten voorzichtig uit de pan en leg ze apart. Prik er niet in of ze sprietsen hun heerlijke jus weg.
  • Giet de boerenkool en aardappelen goed af.
  • Voeg de boter, zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Stamp het geheel fijn. Voeg beetje bij beetje melk toe zodat een smeuïge massa ontstaat.
  • Voeg de gort met het spek toe aan de boerenkool met aardappelen.
  • Meng het geheel tot een smeu.
  • Snij de worsten en voeg ze toe aan de boerenkool.
  • Laat een nacht staan zodat de smaak goed door de pan trekt. (Als je niet kunt wachten kan je natuurlijk nu ook een bordje eten.)
  • Opwarmen in een teflonpan.
  • Smullen maar.

Een week in de koelkast houdbaar en goed in te vriezen. Wie wat bewaart…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *