Schoon aan de haak

engel-obertal-panorama-hotel

Zaten we vanmorgen te ontbijten, komt iemand van de bediening naar ons toe met de melding dat de paardenwagenrit niet doorgaat in verband met te weinig aanmeldingen en gladheid. Niet getreurd, ontbijt afgemaakt, even naar boven de tanden poetsen en mee met Marius Rees op rondleiding door het hotel.

Eerst de zwembaden. Precies 1.35 meter diep omdat daarboven er voortdurend een gediplomeerde badmeester of -es aanwezig moet zijn. Eerste binnenbad met zoet water. Tweede bad met zout water. Tweede bad heeft een binnen- en buitengedeelte.

engel-obertal-sauna-adviesboom

Vervolgens door de hele sauna-afdeling en aansluitend via een paar ruimtes met superheerlijke ligstoelen en -kussens naar een ruimte met waterbedden. Eén- en tweepersoons. Door naar een vrij donkere ruimte met lichtdoorlatende natuurstenen muren en een zoutbad met 15% zout. De Dode Zee heeft 35% zout. Daar kan je dus niet zwemmen, want je zwemt “in de lucht”.

Toen naar buiten, naar twee Finse sauna’s. Leuk. Heet. Weer naar binnen, de catacomben van het hotel in.

Bijna steriele omgeving aldaar. Lichte en schone gangen, superschoon. De keuken en het bedienend en ander personeel wordt strikt gescheiden om elke vorm van voedselbederf te voorkomen. Eén voedselvergiftigde klant en Engel Obertal kan haar reputatie en klandizie wel schudden.

Als laatste laat de heer Rees ons de kelder onder het zwembad zien, met alle techniek. Man, indrukwekkend. Wat er allemaal komt kijken om een baantje te kunnen zwemmen…

Tenslotte weer naar boven en naar de Andrea Stube, zo genoemd omdat Andrea, de voormalige vrouw van de eigenaar, in 2005 overleden is. Hij heeft daarna en nieuw stuk aangebouwd en dat de Andrea Stube genoemd. Omdat Andrea verzot was op rozen staan overal in het hotel prachtige verse rozen—aus Holland—38.000 rozen per jaar die twee keer per week ververst worden.

engel-obertal-anja-im-schnee

Na de rondleiding een heerlijk stuk gelopen buiten, met onze super Meindel-schoenen. Bergje op, bergje af.

Weer terug was het alweer lunchtijd. Kopje koffie met een halve suikerbolus zoals een Berlinerbol. Toen een kopje romige tomatensoep en een half broodje. Dat was het.

De middag doorgebracht in zwembad en sauna.

Eerst zwemmen in het binnenbad met zoetwater. Daarna in het binnen/buitenbad met zout water. Buiten is het vandaag 2˚C. Dus net met het koppie boven water is heerlijk.

Na het zwemplezier naar binnen naar het “textielfreies gebiet”. Tjsa, dat betekent dus alles uit. Schuchter en onwennig trekken we onze zwempakken uit en hangen ze aan de haak. Ook de mand met extra handdoeken, een boek en nog wat spulletjes gaat daar op het schap. Moeten we nu de hele tijd bloot lopen of mogen we onze badjas aan?

Het blijkt allemaal wel mee te vallen. In de diverse sauna’s zit je natuurlijk zonder kleding. Wel nemen we een handdoek mee om op te zitten. Die wordt uiteindelijk kleddernat. Tussendoor doe je je badjas aan als je dat wilt. Dat wil je niet zo vaak want dat is gewoon onhandig.

We zijn in een paar heerlijke zweethokjes geweest, met heerlijke aroma’s van lavendel, jasmijn, sinaasappel, rozen, et cetera. Ook een amethistenkamer met daarin een joekel van een opengehakte amethist. Tsjonge, wat een resonantie.

Tussendoor telkens kort en heerlijk douchen. Alles bij elkaar een behoorlijk parcours afgelegd. We vonden het allebei heerlijk en leuk.

Naar de zoutwaterkamer kort gedobberd. Even de ogen toe op zo’n lekkere ligstoel in de ruimte met verlichte natuurstenen muur. Daarna andere ligbedden in de zon. Tien minuten met ons tweeën in een tweepersoons waterbed.

engel-obertal-fakkeltocht

Naar boven, omgekleed en met de fakkelwandeling mee. Drie kwartier de berg in. Af en toe spekglad. Met licht weg, met donker bij de Zauberhütte. Schnapps. Wijn in overvloed. Vier gangen: Schmalz mit brot, Salade, Maultaschen (pasta envelopjes met vulling, o.a. Schweinefleisch, in Rindkraftbruhe uni kalte Kartoffelsalade). Kaneeleis met Apfelstrudel en Vanillesauce. De wijn bleef rijkelijk vloeien.

engel-obertal-maultaschen

De accordeoniste speelde stug door—Daar in dat kleine café in de haven—en wij zongen allen mee; Anja en Martien ook!

Negen uur, wij houden het voor gezien en vertrekken als eerste. Heerlijk fris wandelingetje van een kwartier. Maagdelijk witte sneeuw.

engel-obertal-naar-huis-in-de-sneeuw

In het hotel aangekomen een kop koffie en een Baileys. Naar boven, gedoucht en dit verhaal geschreven.

engel-obertal-koffie+baileys

Trusten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *